Mühendislik Fakültemiz Bilgisayar Destekli Gıda Sınıflandırma Makinesi Üretti

Üniversitemizin Bilgisayar Mühendisliği Bölümü El-Cezeri Sibernetik ve Robotik laboratuvarında Doç. Dr. Musa Ataş öncülüğünde ‘Bilgisayar Destekli Gıda Sınıflandırma Makinesi’ üretildi.

Fıstık üreticileri hâlihazırda ayıklama işlemini manuel olarak; insan gücü ve mekanik araçlar kullanarak yapmaktadır. Buluşumuz; fıstık ve fıstık boyutlarındaki zeytin, badem, fındık ve bunlar gibi diğer gıda ürünlerinin ayrıştırılmasını sağlayan bilgisayar destekli gıda sınıflandırma makinesi olup fıstıkları kalite standartlarına; kalibresi, dolu/boş ayırımı, çatlaklık/kapalılık durumuna göre sınıflayabilmektedir.

Dikey olarak tasarlanan icadımız ile yan yana birden fazla kanal paralel bir şekilde çalıştırılıp, işletmenin ihtiyaçları doğrultusunda sistem ölçeklendirilebilmektedir. Buluşumuzun TÜBİTAK 113E620 ve TÜBİTAK 2150154 nolu projeler kapsamında başvurulan incelemeli patent başvurusu 21.04.2022 tarihinde tescillenmiştir.

23 Eylül 2022