ÖZGEÇMİŞ
- Adı Soyadı
|
: M. Zeki KARİPÇİN
|
- Doğum Tarihi
|
:1969
|
- Unvanı
|
:Dr. Öğr. Üyesi
|
- Öğrenim Durumu
|
:Doktora
|
Derece
|
Alan
|
Üniversite
|
Yıl
|
Lisans
|
Ziraat
|
Harran
|
1997
|
Y. Lisans
|
Ziraat
|
Harran
|
2004
|
Doktora
|
Ziraat
|
Çukurova
|
2009
|
- Akademik Ünvanlar
Dr. Öğretim Üyeliği Tarihi :2015
Doçentlik Tarihi :
Profesörlük Tarihi :
6. Yönetilen
Yüksek Lisans ve Doktora Tezleri
6.1. Yüksek Lisans Tezleri
1. Emrah TUNCAY. Siirt Yöresinde Bazı Yerel Sebze Genotiplerinin Toplanması Morfolojik ve Pomolojik Karakterizasyonlarının Yapılması ve Çoğaltılması (Devam ediyor).
2. Berivan PİŞKİN. Kuraklığa Tolerantlıkları Belirlenen Farklı Karpuz Genotiplerinin Kök Haritalarının Çıkarılması ve Citrulline ile Arginine İçeriklerinin Belirlenmesi (Devam ediyor).
3. Nevzet TAŞ. Su Yosunu Kullanımının Kuraklık Koşullarında Yetiştirilen Acurların Fizyolojik, Morfolojik ve Pomolojik Özelliklilerine Etkileri ve Acur Genotiplerinin Moleküler Olarak İncelenmesi (2020).
4. Yunus AKTAR. Siirt Yöresinde Doğal Olarak Yetişen C. syriaca B. Tipleri ile C. scolymus L. Türü (Sakız) Enginarlarında Etken Madde Tespiti (2019).
5. Mohammed Ahmed AHMED. Salisilik Asit Uygulamalarının Biber (Capsicum anuum L.) Fidelerinde Soğuğa Tolerantlık ve Gen İfadesi Üzerine Etkileri (2019).
6. Gülşah SEYİTOĞLU. Phytophthora
capsici Leon.’a Dayanıklı
Yerel Biber Hattı Geliştirilmesi (2018).
6.2. Doktora Tezleri
1.
…
2. …
7. Yayınlar
7.1. Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleler
(SCI, SSCI,Arts and Humanities)
1. Aktar Y., Karipçin M.Z., Şensoy Suat. 2020. Detection of Active Substances
in Cynara syriaca B. and Cynara scolymus L. Type Artichokes
Growing Naturally in Siirt Region. Fresenius Environmental Bulletin, 29 (09A): 8713-8718.
2. Erez M.E., İnal B., Karipçin M.Z., Altıntaş S. 2020. Physiological and gene-expression variation in watermelon (citrullus lanatus l.) cultivars exposed to drought stress. Acta Societatis Botanicorum Poloniae / 2020 / Volume 89 / Issue 2 / Article 8921 Publisher: Polish Botanical Society.
3. Ahmet A. M., Karipçin M.Z., Yaşar F. 2020. Effects of Salicylic Asic Application on WRKY Gene in Pepper (Capsicum annum L.) Seedling. Fresenius Environmental Bulletin, 29 (04A): 3279-3286.
4. Karipçin M.Z., Seyitoğlu G., Mikail, N., 2018. Characterizatıon of Phytophthora capsici Leonian resistance in some pepper genotypes by principal component analysıs. Applied Ecology and Environmental Research, 16 (5): 6885-6901. Doi: DOI: http://dx.doi.org/10.15666/aeer/1605_68856901.
5. Dinc, S., Kara, M., Karipcin, M.Z., Sarı, N., Can, Z., Cicekci, H., Akkus, M., 2018. The roothstock effects on agronomic and biochemical quality properties of melon under water stress. Fresenius Environmental Bulletin. 27 (7): 5008-5021.
6. Karipçin, M.Z., 2018. Statistical evaluation of watermelon genotypes exhibiting different features under stress conditions. Fresenius Environmental Bulletin, 27 (2): 1131-1137.
7. Karipçin, M.Z., İnal, B., 2017. Determination of heterosis and heterobeltiosis values of salt-tolerant summer squash (Cucurbita pepo L.) genotypes and genetic relationships of parental genomes. Applied Ecology and Environmental Research, 15 (4): 779-796. (DOI: http://dx.doi.org/10.15666/aeer/1504_779796).
8. Karipçin, M.Z., Dinç, S., Kara, M., Kahraman, S., Alp, I., Çicekçi, H., 2016. High temperature-tolerant tomato lines: bioactive compounds. Journal für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit, 1-9.
9. Keles, D., Pinar, H., Ata, A., Karipcin, Z., Ates, A., Taskin, H., Buyukalaca, S., 2015. Determination of high-temperature tolerance of some pepper genotypes. HortScience. 50 (9): 172.
10. Kara, M., Dinç., S., Kahraman, S., Karipçin, M.Z., Alp, İ., Çiçekçi, H., 2015. Ground Urfa isot peppers with high content of bioactive compounds and antioxidant activity. Journal of Medicinal & Spice Plants, 20 (4): 158-164.
11. Karipçin, M.Z., Sari, N., Kirnak, H., 2010. Effects of drought on
yield and pomological features of wild and domestic Turkish watermelon
genotypes. Acta Hort. (ISHS) 871: 259-266.
http://www.actahort.org/books/871/871_34.htm.
12. Karipçin, M.Z., Sarı, N., Kırnak, H., Preliminary research on drought resistance of wild
and domestic Turkish watermelon genotypes, Cucurbitaceae, Proceedings of the
IXth EUCARPIA Meeting on Genetics and Breeding of Cucurbitaceae, INRA,
Avignon-France, (2008) pp: 493-499.
7.2. Uluslararası diğer hakemli dergilerde yayınlanan
makaleler
1. Malakaşlı S., & Karipçin M.Z. 2020. Drying
and Drying Systems in Vegetables. EJONS International Journal on Mathematics, Engineering&Natural Sciences. 4(13), s. 13-18.
2. Ahmed, M. A., Karipçin, M. Z., & Yaşar, F. 2019. Morphological Changes of Salicylic Acid Application on Pepper (Capsicum annuum L.) Seedling under Cold Condition. International Journal of Secondary Metabolite, 6(4), 342-349.
3. Kılınç M.H., & Karipçin M.Z. 2019. Kök Ortamlarının Karpuz Kök Yapılarına Etkileri. EJONS International Journal on Mathematics, Engineering&Natural Sciences. 3(10), s. 52-60.
4. Malakaşlı S., & Karipçin M.Z. 2019. Geothermal Resources in Siirt and their Opportuities for Greenhouse. EJONS International Journal on Mathematics,
Engineering&Natural Sciences. 3(11), s. 51-55.
5. Tuncay E., & Karipçin M.Z. 2019. Tuncay, E., Karipçin, M. Z. 2019. Siirt Yöresinde Sebze Olarak Tüketilen Bazı Yabancı Otlar. EJONS International Journal on Mathematic, Engineering and Natural Sciences. 3(11), 119-134.
6. Keleş, D., Pınar, H., Ata, A., Bircan, M., Karipçin, Z., Rastgeldi, U., & Büyükalaca, S. 2019. Water Deficit Tolerance of Some Pepper Inbred Lines. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 7(8), 1088-1093.
7. Karipçin, M.Z., Demirer Durak, E., 2018. Biber genotiplerinde peroksidaz ve katalaz içeriklerinin Phytophthora capsici’ye dayanıklılık üzerine etkileri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 5 (1): 65-71. DOI: 10.19159/tutad.358705
8. Karipçin M.Z., Şatır N.Y., 2016). Su stresi koşullarında
yetiştirilen marul sebzesinin verim ve besin içeriğine arbusküler mikorizal
fungus (AMF)’un etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 26
(3):406-413.
7.3. Uluslararası bilimsel
toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler
1. Malakaşlı S., & Karipçin M.Z. 2019. Drying and Drying Systems in Vegetables. International Engineering and Science Symposium (IESS-2019), 20-22 June 2019, Siirt-Turkey, Pg:.
2. Malakaşlı S., & Karipçin M.Z. 2019. Geothermal Resources in Siirt and their Opportuities for Greenhouse. International Engineering and Science Symposium (IESS-2019), 20-22 June 2019, Siirt-Turkey, Pg:.
3. Kılınç M.H., & Karipçin M.Z. 2019. Kök Ortamlarının Karpuz Kök Yapılarına Etkileri. ISPEC Uluslararası Tarım ve Kırsal Kalkınma Kongresi, 10-12 June 2019, Siirt-Turkey, Pg: 82-83.
4. Tuncay E., & Karipçin M.Z. 2019. Tuncay, E., Karipçin, M. Z. (2019). Siirt Yöresinde Sebze Olarak Tüketilen Bazı Yabancı Otlar. ISPEC Uluslararası Tarım ve Kırsal Kalkınma Kongresi, 10-12 June 2019, Siirt-Turkey, Pg: 84-85.
5. Karipçin, M.Z., Taş, N., 2018. Effects of waterweed on physiological, morphological and pomological of acur (Cucumis melo Agrestis) grown in drought conditions. I. International Agricultural Science Congress. 09-12 May 2018, Van, Turkey, 482.
6. Karipçin, M.Z., Avcıoğlu, B., 2017. Using RAPD markers for determination of genetic diversity of tomato lines tolerant to high temperature conditions in Şanlıurfa. International Conference on Agriculture Forest Food Sciences and Technologies (ICAFOF), 15-17 May 2017, Cappodocia, Turkey 1253.
7. Karipçin, M.Z., 2017. Statistical evaluatıon of watermelon genotypes exhibiting different features under stress conditions. Avrasya Tarım ve Doğa Bilimleri Kongresi. 20-23 Eylül 2017. Bişkek, Kırgızistan, 53.
8. Karipçin, M.Z., Sarı, N., Solmaz, İ., 2016. Reaction of some melon (Cucumis melo) genotypes to drought stress. Cucurbitaceae 2016 Proceedings, XIth Eucarpia Meeting on Genetics and Breeding of Cucurbitaceae, July 24-28, 2016, Warsaw, Poland (eds. E. U.Kozik and H.S. Paris), 288-291.
9. Keles, D., Pinar, H., Ata, A., Karipcin, Z., Ates, A., Taskin, H., Buyukalaca, S., 2015. Determination of high-temperature tolerance of some pepper genotypes. HortScience. 50 (9): 172.
10. Ata, A., Keles, D., Pinar, H., Karipcin, Z., Rastgeldi, U., Büyükalaca, S., 2014. Evaluation of some tomato lines on high temperature conditions. 18. Eucarpia Meeting of Tomato Working Group, 22-25 April 2014, Avignon, France.
11. Pınar, H., Ata, A., Keleş, D., Büyükalaca, S., Bircan, M., Karipçin, M.Z., Rastgeldi, U., 2013. Determination of tolerance of deficied ırrigation application of some pepper genotypes. International Plant Breeding Congress, 10-14 November 2013, Antalya, Turkey, 462.
12. Keleş, D., Pınar, H., Karipçin, M.Z., Rastgeldi, U., Ateş, A., 2013. Determination of high temperature tolerance of some pepper genotypes. International Plant Breeding Congress, 10-14 November 2013, Antalya, Turkey, 432.
13. Karipçin, M.Z., Sarı, N., Solmaz, İ., 2013. Research on water stress effect of wild and domestic melon accessions. International Plant Breeding Congress. 10-14 November 2013, Antalya, Turkey. 579.
14. Karipçin, M.Z., Sarı, N., 2012. Effect of NaCl application on physiological, morphological and pomological features of Sanlıurfa summer squash genotypes. Cucurbitaceae, Proceedings of the XthEUCARPIA Meeting on Genetics and Breeding of Cucurbitaceae, Antalya, Turkey, 702-706.
15. Karipçin, M.Z., Sarı, N., Kırnak, H., 2012. Effect of drought on physiological and morphological features of wild and domestic Turkish watermelon genotypes. Cucurbitaceae, Proceedings of the XthEUCARPIA Meeting on Genetics and Breeding of Cucurbitaceae, Antalya, Turkey, 306-314.
16. Karipçin, M.Z., Sarı, N., Kırnak, H., 2008. Preliminary research on
drought resistance of wild and domestic Turkish watermelon genotypes,
Cucurbitaceae. Proceedings of the IXth EUCARPIA Meeting on Genetics
and Breeding of Cucurbitaceae, INRA, Avignon-France, pp: 493-499.
7.4. Yazılan uluslararası kitaplar veya kitaplarda bölümler
1. Karipçin, M.Z., 2020. Dekorative Vegetable:Bottle Guard. Chapter 5, p. 77-102. In: Ornamental Plants in Different Approaches, Çığ, A. (ed.), ISBN: 978-625-7687-07-2. İksad Publishing House, Ankara-Turkey, p. 528.
2. Karipçin, M.Z., 2020. Kurutulmuş Sebze. Bölüm 19, s. 401-419. Ziraat, Orman ve Su Ürünleri Alanında Teori ve Araştırmalar II, Özrenk, K., Bozdoğan, A.M., Bozdoğan, N.Y. (ed.), ISBN: 978-625-7319-11-9. Gece Kitaplığı, Ankara-Türkiye, p. 443.
7.5. Ulusal hakemli dergilerde yayınlanan makaleler
1. Keleş, D., Rastgeldi, U., Karipçin, Z., Karagül, S., Soylu, M.K.,
Çömlekçioğlu, N., Büyükalaca, S., 2016. Seleksiyon yoluyla Şanlıurfa biber
ıslahı. Alatarım, 39.
7.6. Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri
kitabında basılan bildiriler
1. Karipçin, M.Z., Rastgeldi, U., Pakyürek, A.Y., Söylemez, S., 2012. Harran Ovası koşullarında alçak tünellerde kavun ve karpuz yetiştiriciliği. 9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu, Konya, 247-265.
2. Karipçin, M.Z., Rastgeldi, U., Pakyürek, A.Y., 2012. Harran Ovası koşullarında alçak tünellerde marul ve baş salata yetiştiriciliği, sıra aralığı, ekim zamanı, çeşit belirlenmesi, azot dozu ve su düzeylerinin araştırılması. 9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu, Konya, 235-246.
3. Karipçin, M.Z., Pakyürek A.Y., 2011. Değişik malç tipleri, sulama aralık ve düzeylerinin plastik serada yetiştirilen baş salata’nın (Lactuca sativa var. capitata ) verim ve bazı kalite özelliklerine etkileri. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi.
4. Arslan, H., Monis, T., İlkhan, A., Karipçin, M.Z., Ünal, A.T., Soylu, M.K.,2009. Mayınlı arazilerde organik tarımın yapılabilirliği organik peyzaj bildirileri. I. GAP Organik Tarım Kongresi, 17-20 Kasım 2009, Şanlıurfa.
5. Keleş D., Rastgeldi U., Karipçin Z., Soylu M.K., Büyükalaca S., Çömlekçioğlu, N., 2008. Seleksiyon yoluyla Şanlıurfa biber ıslahı. Türkiye VII. Sebze Tarımı Sempozyumu, Yalova, 304.
6. Özden, M., Karipçin, M.Z., 2007. GAP bağcılığının üretim boyutları ve bugünkü durumu. GAP V. Tarım Kongresi, Şanlıurfa, 5-12.
7. Arslan, H., Hatipoğlu, H., İlkhan,
A., Karipçin, M.Z., 2007. GAP bölgesinde kolza (Brassica napus oleifera L.) tarımı. 1. Ulusal Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Biyodizel
Sempozyumu, Samsun, 433-438.
8. Karipçin, M.Z., Balku, N., Rastgeldi, U., Pakyürek, A.Y., Söylemez, S., 2005. Harran Ovası koşullarında ikinci ürün karpuz (Citrullus lanatus) ve turşuluk Hıyar (Cucumis sativus) yetiştiriciliği. GAP IV. Tarım Kongresi, Şanlıurfa, 1: 209-211.
7.7. Diğer yayınlar ve Çalıştaylar
1. Tarımsal Miras Çalıştayı (on-line) 2020. Bitki Gen Kaynakları, Eski yerel çeşitler.
2. Karipçin, M. Z. 2017.
Karpuz ve Kavun Yetiştiriciliği. Tarım Türk Dergisi Eki. Temmuz-Ağustos 2017,
Sayı 66. Sayfa, 15-18.
3. Karipçin,
M. Z. 2017. Marul ve Başsalata
Yetiştiriciliği. Tarım Türk Dergisi Eki. Kasım-Aralık 2017, Sayı 68. Sayfa,
40-42.
4. Rastgeldi, U., Gayberi, M., Karipçin, M.Z., 2009. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde doğal yayılış gösteren Fritillaria spp. türlerinin süs bitkileri sektöründe değerlendirilmek üzere kültüre alınması. VIII. İŞ PAKETİ. 105G068 TÜBİTAK. (Sonuç raporu)
5. Karipçin, M.Z., Sarı, N., Kırnak, H., 2009. Yerli ve yabani karpuz genotiplerinde kuraklığa toleransın belirlenmesi. TÜBİTAK, 107T613. (Sonuç raporu)
6. Keleş, D., Rastgeldi, U., Karipçin, Z., Karagül, S., Soylu, M. K., Çömlekçioğlu, N., Büyükalaca, S., 2008. Şanlıurfa yerel biber (Capsicum annum) genotiplerinin toplanması, tarımsal karakterlerinin belirlenmesi ve seleksiyon yoluyla ıslahı, TAGEM/BB/03/07. (Sonuç raporu)
7. Karipçin, M.Z., Rastgeldi, U., 2008. Harran Ovası koşullarında alçak tünellerde kavun (Cucumis melo L.) ve karpuz (Citrillus lanatus Thunb) yetiştiriciliği. TAGEM/02/04/01/003. (Sonuç raporu)
8. Kırnak, H., Demir, H., Kodal, S., Yıldırım, E., Karipçin, M.Z., Çavuşoğlu, A., Çullu, M.A., 2008. Şanlıurfa koşullarında paprika biberde sulamanın verim ve kaliteye etkisi. Kesin Sonuç Raporu. T.C. Başbakanlık Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Yayınları. Şanlurfa. (Sonuç raporu)
9. Karipçin, M.Z., Rastgeldi, U., 2007. Harran Ovası koşullarında alçak tünellerde marul (Lactuca sativa var. longifolia Lam.) ve başsalata (Lactuca sativa var. capitata L.) yetiştiriciliği. TAGEM/02/04/01/002. (Sonuç raporu)
10. Karipçin, M.Z., Balku, N., Rastgeldi, U., 2005. Harran Ovası koşullarında ikinci ürün karpuz (Citrullus lanatus) ve turşuluk hıyar (Cucumis sativus) yetiştiriciliği. TAGEM/02/04/04/10. (Sonuç raporu)
11. Karipçin, M.Z., Ak, B.E., Acar İ., 1997. Antepfıstığında (Pistacia vera L.) yaprak gübrelerinin
verim ve verim unsurlarına etkileri. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe
Bitkileri Yayınları.
- Projeler
PROJE
ADI
|
KURUM
|
BÜTÇE
(TL)
|
TARİH
|
GÖREV
|
PROJE
TÜRÜ
|
ARDEB
NO
|
Sebze Çeşitlerinin Genetik Kimliğinin
Belirlenmesi
|
Siirt Üniversitesi
|
200.000,0
|
01 Temmuz 2019
|
Danışman
|
TÜBİTAK
|
TÜBİTAK girişimcilik aşamalı destek
programı (1512) 2180565 nolu proje
|
Karbon Noktalardan Bitki Gelişim Düzenleyici
Ürün Elde Edilmesi
|
Siirt Üniversitesi
|
200.000,0
|
01 Temmuz 2019 /
09 Eylül 2020
|
Danışman
|
TÜBİTAK
|
TÜBİTAK girişimcilik aşamalı destek programı (1512) 91529
nolu proje
|
Kuraklığa Tolerantlıkları Belirlenen Farklı Karpuz
Genotiplerinin Kök Haritalarının Çıkarılması ve Citrulline ile Arginine
İçeriklerinin Belirlenmesi
|
Siirt Üniversitesi
|
6.000,0
|
12/09/2019-
|
Yürütücü
|
Ulusal (BAP)
|
2019-SİÜFEB-020
SİÜFEB/BAP
|
Siirt Yöresinde Yerel Sebze Genotiplerinin Toplanması
Morfolojik ve Pomolojik Karakterizasyonlarının Yapılması ve Çoğaltılması
|
Siirt Üniversitesi
|
6.000,0
|
12/09/2019-
|
Yürütücü
|
Ulusal (BAP)
|
2019-SİÜFEB-018
SİÜFEB/BAP
|
Su Yosunu Kullanımının Kuraklık Koşullarında Yetiştirilen
Acurların Fizyolojik, Morfolojik ve Pomolojik Özellikliklerine Etkileri ve
Acur Genotiplerinin
|
Siirt Üniversitesi
|
5.973,75
|
30/05/2018-30/01/2020
|
Yürütücü
|
Ulusal (BAP)
|
2018-SİÜFEB-022
SİÜFEB/BAP
|
Salisilik Asit Uygulamalarının Biber (Capsicum anuum L.)
Fidelerinde Soğuğa Tolerantlık ve Gen İfadesi Üzerine Etkileri
|
Siirt Üniversitesi
|
6.000,0
|
30/05/2018-15/03/2019
|
Yürütücü
|
Ulusal (BAP)
|
2018-SİÜFEB-021
SİÜFEB/BAP
|
Siirt Yöresinde Doğal Olarak Yetişen C. syriaca B.
Tipleri ile C. scolymus L. Türü (Sakız) Enginarlarında Etken Madde Tespiti
|
Siirt Üniversitesi
|
5.987,0
|
16/05/2017-15/03/2019
|
Yürütücü
|
Ulusal (BAP)
|
2017-SİÜFEB-37
SİÜFEB/BAP
|
Phytophthora capsici Leon.'a Dayanıklı Yerel Biber Hattı
Geliştirilmesi
|
| |